M-am gandit care pasta sa o postez: prima... care a fost la un pas de ratare, sau celelalte care mi-au iesit exact asa cum trebuia???
Pana la urma m-am hotarat sa pun prima mea incercare, mai ales pentru cine n-a mai facut niciodata sa stie exact ce trebuie sa faca pentru a nu gresi... sau a nu pati ca mine... Din fericire rezultatul a fost totusi unul reusit...
Multumesc pentru aceasta reteta d-nei Viorica...
PS: Trandafirii sunt de pasta de lapte praf! (urmeaza sa postez cum fac trandafirii din pasta de lapte praf)
Ingrediente:
- 2 linguri de miere
- 5 gr gelatina
- hidratata in 60 ml apa
- 50 gr ulei de palmier (este in gr deoarece are o stare semisolida)
- 50 gr amidon alimentar
- 600-650 gr zahar pudra cernut si rasnit inca o data
Punem intr-un ibric apa calda
Adaugam 5 gr adica jumatate plic gelatina
Se adauga si mierea . Se lasa la hidratat, apoi se pune in b.m pe foc, avand grija sa nu fiarba. Este foarte important acest amanunt. Dupa ce s-a topit gelatina si mierea, se pune uleiul de palmier. Se amesteca, ca sa devina fluid si se lasa la racit.
Se pune in vasul de mixer, si se adauga amidonul si 2 linguri de zahar pudra. Se amesteca incet cu o spatula de silicon, pana la omogenizare, si racirea completa a compozitiei. Se adauga restul de zahar pudra si se mixeaza pe viteza cea mai mica, cu dispzitivul de aluat.
Mixam amestecul pana se incorporeaza tot zaharul. Incercam cu mana daca pasta este lipicioasa. Daca da, mai adaugam 50 gr zahar. De aceea am spus la inceput 600-650 gr zahar. Deci punem la inceput 600 gr.
De regula la 650 gr pasta are consistenta care trebuie, si nu este lipicioasa.
Se face o turta de pasta care se pune in folie alimentara, si se tine la frigider aproximativ 24 de ore. Dupa aceea poate fi folosita pentru imbracat torturile.
Aceasta e reteta d-nei Viorica pe care respectand-o intocmai la urmatoarele incercari, mi-a iesit exact cum trebuia...
Si acum sa va zic ce am facut eu.
La aceasta reteta nu imi place partea cu cernutul zaharului pudra (eu il cern de 2 ori)
Acestea sunt ingredientele:
am cantarit ingredientele, dar la ulei am zis ca mai ramane pe punga, deci pot sa las cu 5 gr in plus... mare greseala... care m-a costat vreo 300 gr de zahar n plus fata de reteta...
gelatina, mierea, uleiul de palmier dupa ce s-au racit:
dupa ce am adaugat amidon si 2 linguri zahar pudra:
am mixat cu paletele de aluat de la mixer, si ca sa vedeti ca nu mi-a iesit reteta, cam asa arata pasta dupa ce pusesem cam 600 gr de zahar... deci parea un esec...
Am continuat si am pus zahar pana a devenit pasta ( cred ca mi-a intrat 1 kg zahar)
am uns tortul cu unt frecat cu zahar pudra cu aroma de vanilie:
Eu nu am lasat niciodata pasta la frigider. Am facut-o intotdeauna cu 2-3 ore inainte de ora la care trebuia sa fie gata tortul.
Foarte important e sa ungeti masa cu ulei de palmier...
pentru ca masa nu a fost unsa f bine cu ulei de palmier si pasta nu era tocmai dupa reteta corecta, m-am chinuit ceva... Ia uitati cum arata cand am vrut sa o ridic de pe masa (ajutata de sucitor)
In final, cu ajutorul sotului, am reusit sa pun pasta de zahar pe tort...
Am indepartat surplusul si am nivelat: uimitor, au disparut toate pliurile si s-a asezat foarte bine... Nu ma asteptam... Fata de pasta de lapte praf sau martipan, este mai elastica si se aranjeaza mai bine... In general nu imi ramane atata pasta, dar pentru ca am pus mai mult ulei de palmier si mai mult zahar, a ramas mai mult.
Asa a aratat tortul invelit cu pasta de zahar... Bun de ornat dupa imaginatia fiecaruia...
si ce frumos da un buchet de trandafiri pe aceasta pasta alba...
A fost totusi cam groasa, dar ff buna la gust... Uitati si sectiunea ca sa vedeti grosimea.
Bafta tuturor celor care incearca aceasta pasta si multumesc inca odata d-nei Viorica de reteta...
Foarte frumos!
RăspundețiȘtergereZici ca pasta devine mai elastica cu ulei de palmier decat cu margarina?
Multumesc pentru fotografii!
RăspundețiȘtergereAm incercat si eu o data pasta de zahar, dar mai am de lucru, mai ales la manevrat :)
Criss... multumesc. Pasta de zahar nu am facut-o niciodata cu margarina... numai cu ulei, deci nu pot sa compar, dar mie mi se pare elastica aceasta pasta..
RăspundețiȘtergereAlexandrina... multa bafta si multumesc de vizita!... Eu cu manevrat... nu a fost nevoie... Cu pasta de zahar doar am acoperit torturi...
arata foarte bine! ms de sfaturi :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Emily... multumesc si de vizita!
RăspundețiȘtergerefrumos ,ai invelit frumos tortul,trandafirii imi plac mult,felicitari,o zi placuta
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata, o sa incerc si eu sa fac din lapte praf, nu am facut decat pasta de zahar, te pup :*
RăspundețiȘtergereFelis multumim ca impartasesti cu noi din experienta ta ne e de mare ajutor.Eu adaug si o lingurita de zeama de lamaie si un pic de esenta de vanilie sau migdala pentru a mai atenua din,,dulceata" pastei de zahar .Ne poti spune de unde gasesti sa cumperi acel ulei pentru ca am gasit doar in canitati mari la metro (20kg)
RăspundețiȘtergereeu fac de multa asta de zahar, dar nu folosesc deloc, nici ulei, nici margarina...iar masa o pudrez cu amidon sau zahar pudra....
RăspundețiȘtergereForte frumos tortul, multumim de reteta pt pasta.
RăspundețiȘtergereE foarte frumos tortul, felicitari !
RăspundețiȘtergeresuper postarea ta.
RăspundețiȘtergerevad ac te-ai specializat pe pasta de zahar..ti-am urmarit torturile ...frumoase
si cand ma gandesc ca la inceput ai vrut sa renunti :)))
bafta si pupici P.S. daca nu comentez, nu inseamna ca nu vad ce faci :P
as avea si eu o intrebare daca iese nisipos si se sfarma ce e de facut ? am incercat pasta de zahar si a fost un esec tottal:5gr gelatina,450gr zahar pudra,2linguri miere sau glucoza si 30 ml apa pt dizolvat gelatina.ce mai pot face cu esecu care mi-a iesit mai trebe zahar sau apa?!
RăspundețiȘtergereVa multumesc frumos de aprecieri si vizita! Daniela, Uleiul de palmier l-am luat din Cora... Se gaseste in supermarketuri!
RăspundețiȘtergereAlice... multumesc..
Anonim...daca respecti reteta cu gramajele si modul de preparare, garantat iti iese... Dar repet, reteta sa fie cantarita "ca la farmacie" :) adica fff exact... nici un gram in plus sau minus... Apa pt dizolvat gelatina este 60 gr si ca sa nu pun nici macar la ama 2 gr in plus, am o sticluta de esenta de rom care are cantitate 30 gr si masor apa cu acea sticluta: pun 2 sticlute de apa astfel masurate...Zahar cantaresc putin peste 650 gr... si pun in general tot... Se vede si dupa pasta ca nu mai trebuie... dar nici mai devreme, la cantitate mai mica nu te poti opri pt ca e fff lipicioasa... ramane pe maini..
Vreau sa incerc si eu pasta de zahar. nu am mai facut pana acum, am tot vazut tot felul de retete dar inca nu m-am incumetat..poate am sa o incerc pe aceasta :). oare in loc de ulei de palmier se poate folosi ulei normal?
RăspundețiȘtergereTimea... eu nu am incercat cu ulei, deci nu stiu ce as putea sa iti spun. Sunt unele persoane care fac si cu margarina... dar nu pot garanta rezultatul pentru ca eu nu am incercat.
RăspundețiȘtergereDA!!! Super!!
RăspundețiȘtergereAm incercat, mi-a reusit !! Multumesc de reteta
felicitari!
RăspundețiȘtergeredar cu ce se poate colora?
eu o colorez cu colorant wilton.. (vezi la eticheta ustensile din dreapta)
Ștergerefelicitari Felis! frumos tortul! si ornamentele le faci foarte frumoase.
RăspundețiȘtergerealta data cand mai ai probleme incearca sa intinzi pasta pe o foalie de nailon sau hartie de copt, iti va fi mai usor sa o ridici pe tort....pup
ceau spunetimi si mie cu ce dati pe pasta de zahar de are acel luciu va ro raspundeti ms ms
RăspundețiȘtergereCu nimic... Fac exact cum am explicat in reteta... Pentru framantare masa de lucru si mainile se ung cu ulei de palmier exact cum am scris intre poze... Nimic in plus fata de ceea ce am scris mai sus...
ȘtergereSe topeste in contact cu frisca?
RăspundețiȘtergereNu... Verisoara mea in loc de unt unge blatul cu frisca si apoi acopera cu pasta
ȘtergereCiao Felis,sunt Dari.Vroiam sa te intreb cam pentru cat timp se poate conserva pasta,in cazul ca o faci cu ceva timp inaite de a pregati tortul,sau daca iti mai ramane,poti sa o mai folosesti peste catva timp la alt tort?Multumesc anticipat de raspuns.
RăspundețiȘtergereBuna.. Se poate face si cu o saptamana inainte si trebuie tinuta la frigider in folie alimentara. Mie daca imi mai ramane mai folosesc si cateva zile dupa, dar nu o mai dau la frigider.
RăspundețiȘtergereBUNA SEARA!Am si eu o intrebare:se poate da cu spray sydef peste aceasta pasta cind este pusa pe tort sau trebuie sa astept un timp pina se usuca?MULTUMESC TORINA
RăspundețiȘtergereMerci de raspuns!!!
RăspundețiȘtergere