Sa revenim insa la reteta! (sectiunea mai tarziu... inca nu l-am taiat)
Ingrediente:
Blat:
- 2 linguri cafea instant (nes)
- 6 oua
- 200 g. zahar
- 1 pachetel zahar vanilat
- 125 g. faina
- 1 lingurita praf de copt
Crema:
- 1 lingura cafea instant (nes)
- 3 linguri zahar pudra
- 4 linguri coniac sau rom
- 2 portocale
- 500 g. branza mascarpone sau branza ricotta
- 500 g. branza de vaca
- 200 g. zahar
Mai trebuie:
- 200 ml. frisca lichida Hulala
- 16 boabe de cafea
- 1 forma rotunda (diametrul 26 cm.)
- grasime (hartie cerata)
Preparare:
Blatul:
Ungeti forma cu grasime sau tapetati-o cu hartie. Incingeti cuptorul la 175 grade C. Dizolvati cafeaua instant in 2 linguri de apa fierbinte. Separati albusul de galbenus. Bateti albusurile spuma, adaugand 100 g. de zahar.
Faceti o crema din galbenusuri, restul de zahar, zahar vanilat si cafea
Incorporati faina si praful de copt, ambele cernute
Adaugati apoi spuma de albus si amestecati incet cu o spatula/lingura de lemn
Trebuie sa obtineti o compozitie usoara si pufoasa
Turnati compozitia in forma pregatita anterior si dati-o la cuptor 30-35 de minute
Lasati apoi blatul sa se raceasca
Scoateti-l cu grija din forma si lasati-l deoparte pana cand crema e gata...
Taiati blatul racit in 3 parti egale
Dizolvati cafeaua instant in 75 ml. de apa fierbinte, amestecati cu zahar pudra si coniac (rom). Insiropati blatul cu acest amestec
Crema:
Spalati cu apa fierbinte portocalele. Razuiti aproximativ o lingurita de coaja (numai daca sint bio) Stoarceti o portocala si jumatate. Amestecati branza mascarpone cu branza de vaci, zaharul, coaja rasa de portocale si sucul
Intindeti jumatate din crema pe cele trei bucati de blat. Acoperiti totul cu crema ramasa si dati la frigider pentru minim 2-3 ore. Finalizati tortul cu un strat de frisca indulcita
Reteta-mi spunea sa se orneze cu feliute de portocala si boabe de cafea.
Am facut blatul precum scrie reteta de mai sus... Am obtinut o compozitie pufoasa... poate prea pufoasa... A crescut f frumos... si-a triplat volumul, dar s-a dezumflat rapid odata scos de la cuptor...
Ingrediente pt crema:
Albusul batut spuma si crema de galbenus cu zahar in care se pune ness dizolvat in apa:
Pentru ca mi s-a parut crema f lichida, m-am gandit sa adopt ideea de la amandina (care recunosc ca o folosesc de cand fac amandina la mai toate torturile) si sa las blatul insiropat si cu crema in cratita cu folie alimentara pentru cateva ore)
Arata foarte bine si cred ca este si foarte gustos. Nu stiu de ce mereu te subaprecizi? sa fiti sanatosi si Sarbatori Fericite in continuare.
RăspundețiȘtergereFelicitari,tortul arata foarte bine....si nu te mai subaprecia.De cite ori intru pe blogul tau totdeauna ai cite o reteta care imi face cu ochiul.Sa ai sarbatori fericite in continuare.
RăspundețiȘtergereGhiocel, Lili... multumesc... ma straduiesc si eu...
RăspundețiȘtergerePaste fericit si binecuvantat!
RăspundețiȘtergereFelis, arata excelent tortul tau.Felicitari.
RăspundețiȘtergereO saptamana doar cu bucurii iti doresc.
Miha, Paste fericit si tie... sanatate
RăspundețiȘtergereMicule, multumesc frumos...
O saptamana frumoasa si voua.