Sarbatori fericite, sanatate, bucurii, multe cadouri si liniste sufleteasca va doresc!!
Sotul meu a avut ideea unei astfel de prajituri, de la ziua lui Mihai cand am facut tort cu foi dobos si crema de la amandina, eclere... I-au placut ambele foarte mult si mi-a zis ca ii aminteste crema de la eclere de un gust din copilarie, de un fel de Cremsnit facut de bunica lui cu 3 foi precum la tort si crema de la eclere.... Asa a aparut aceasta prajitura... Avand in vedere ca am facut-o acum si am gustat-o azi, de Craciun, i-am zis "prajitura de Craciun"... L-am chemat pe sot sa guste o bucatica in timp ce o taiam... M-am intors sa il intreb cum e... si am constatat ca in loc de o bucatica a "gustat" toata farfuria (erau vreo 8 bucati) in nici un minut ... A zis ca nu s-a putut opri... si ca e delicioasa... Mie personal nu-mi plac prajiturile cu crema de vanilie... deci ma bazez pe gustul lui...
Ingredinete:
Foi:
- 8 oua
- 8 linguri faina
- 200 gr zahar
Crema:
- 600 ml lapte
- 4 linguri jumate de amidon
- 5 linguri zahar
- zahar vanilat
- coaja rasa citrice
- 3 oua
- 225 gr unt
- 8 oua
- 8 linguri faina
- 200 gr zahar
Crema:
- 600 ml lapte
- 4 linguri jumate de amidon
- 5 linguri zahar
- zahar vanilat
- coaja rasa citrice
- 3 oua
- 225 gr unt
- 3 linguri zahar pudra
- esenta de vanilie
Preparare:Foi:
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se fac o crema si se adauga faina cernuta si albusurile batute spuma.
Intr-o tava se pune hartie de copt si se toarna 1/3 din compozitia de foi, se niveleaza sa fie uniform. Se da cuptor la foc mic pana prinde putina culoare (aprox 7 min). La fel si restul de compozitie.
Crema:
Se dizolva amidonul in lapte rece cat sa nu aibe cocoloase. Se pune laptele, amidonul dizolvat, ouale, zaharul intr-o craticioara la foc mediu, amestecandu-se continuu, pana incepe sa fiarba. Din acel moment se da incet focul si se mai lasa aproximativ 2 min , timp in care amestecati continuu. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Intre timp batem f bine untul cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza treptat crema fiarta, iar la sfarsit se adauga coaja rasa si esenta.
Se pune pe o tava prima foaie, se intinde jumatate de crema, se acopera cu a 2-a foaie, se pune si restul de crema si se acopera cu ultima foaie. Se da la frigider pentru minim 2 ore. Se pudreaza cu zahar si se taie in forma dorita.
Craciun fericit!!
Craciun fericit!!!
RăspundețiȘtergereCraciun fericit,bucurii, sanatate, belsug si pace !
RăspundețiȘtergeresuna bine prajitura,am luat si eu o bucata,Craciun Fericit draga mea!
RăspundețiȘtergereCraciun imbelsugat si fericit alaturi de familie si prieteni!
RăspundețiȘtergereAn Nou Fericit!
Multumesc pentru vizita si urari!
RăspundețiȘtergereIti doresc si eu, un Craciun Fericit , un An Nou plin de sanatate ,bucurii si impliniri tie si familiei!
“La Multi Ani!”
Craciun fericit, cu sanatate si bucurii!
RăspundețiȘtergereCraciun fericit! (multumesc pt.vizita si mesaj; notez si eu prajiturica asta si poate o fac de Revelion)
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite si pupici lui Mihai.
RăspundețiȘtergereArata foarte bine prajitura.
as lua cu placere o bucatica!:D arata minunat! Craciu Fericit!
RăspundețiȘtergereAm servit si Craciun fericit in continuare.
RăspundețiȘtergereSuper prajitura...am inhatat si eu o bucata! Iti urez un Craciun minunat si un 2011 plin de realizari si serenitate!
RăspundețiȘtergereLa multi ani!
Fie ca Nasterea Domnului sa va lumineze sufletele si casa, sa aveti parte de sanatare, belsug si fericire!
RăspundețiȘtergereCraciun fericit!
RăspundețiȘtergereMulta sanatate si tot ce iti doresti!
Va multumesc de vizita si de urari. Sa aveti si voi parte de tot ce e mai bun!..
RăspundețiȘtergereCraciun fericit!...
o parajiturica minunata,felis,ca voi toti!:)va pupam cu mare drag si va uram sa aveti niste sarbatori absolut minunate si noul an sa va aduca multe,multe bucurii si impliniri de vise!
RăspundețiȘtergeresi bunica im faceaaaa, acum exista o copie palida la cofetariile bune... Sarbatori Fericite!
RăspundețiȘtergereAlison, Cana cu cirese... multumesc...
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite in continuare!
sarbatori fericite si un an nou plin de dorinte implinite!
RăspundețiȘtergereFoarte faina prajitura.Am sa incerc reteta.
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite in continuare si multi pupici lui Mihai.
Craciun fericit si tie un an nou plin de realizari frunose
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite in continuare,alaturi de cei dragi!!..La Multi Ani!
RăspundețiȘtergerefaina ,faina prajitura,sarbatori pline de sanatate si impliniri si sa fim toti bogati in bunatate
RăspundețiȘtergereFantastico!! Exquisito!!
RăspundețiȘtergereFeliz Navidad!!
Da & Mer
Multumesc mult de aprecieri si urari!
RăspundețiȘtergerema pregatesc sa "execut" prajiturica si revin cu o intrebare : foile se fac pe fundul tavii sau in tava?
RăspundețiȘtergeremultumesc.
LF... reteta de la care am preluat ideea, e ca se fac pe fundul tavii... dar eu totdeauna le-am facut numai in tava pe hartie de copt. Ma ajuta sa nivelez mai bine si uniform foaia, fara sa am vreo teama ca dau pe "dinafara"
RăspundețiȘtergerePS: vezi si tort dobos... foile de la el sunt. Acolo am si poza cu compozitia de foaie turnata in tava, inainte sa o bag la cuptor
RăspundețiȘtergeremultumesc pentru raspuns. chiar iti admiram foile de dimensiuni aproape identice. pe fundul tavii ies mai mari, mai mici...e tare buna ideea cu coptul in tava!
RăspundețiȘtergereLa multi ani!
LF... multumesc de vizita!
RăspundețiȘtergereLa multi ani!
Petrecere frumoasa la trecerea dintre ani. Sa ai un an mai bun, plin de bucurii si impliniri! La multi ani!
RăspundețiȘtergereIti doresc Un An Nou Fericit!
RăspundețiȘtergerearata foarte bine prajitura si cred ca e si gustoasa dar ce marime are tava in care ai copt foile mersi
RăspundețiȘtergereMultumesc! 24/34
Ștergeream facut-o. foile nu sunt de treaba cred ca ai gresit reteta.nu se coc, sunt lipicioase si le-am aruncat pe toate. am stricat o gramada de oua degeaba,e o greseala undeva
RăspundețiȘtergereReteta aceasta a fost incercata de mai multe persoane si le-a iesit.... Sunt persoane care nu au postat aici, dar mi-au scris pe mess ca s-au indragostit de aceasta prajitura si o repeta in fiecare an.. Eu deasemenea am facut reteta acestor foi si la Totul dobos (in lista de torturi) si la Tort Mihai si de fiecare data mi-au iesit!.. Nu stiu ce ai gresit tu... Poate nu ai batut albusurile spuma destul de bine, poate nu era incins cuptorul!!...
Ștergere