La multi ani... sanatate si muuulte bucurii!...
Pentru acest tort m-am inspirat din diverse alte retete, reviste si am mai pus idei de ale mele... ce a iesit: e delicios... Stiti... cand nu e bun... va zic! ;)
Blatul l-am facut precum la tortul de mere dar cu cantitatile adaptate, crema si ornarea de deasupra am luat ideea dintr-o revista Click pt femei, iar ornarea laterala de la un tort ciocolatos din Click pofta buna. Am mai pus si de la mine idei, pe langa toate acestea...
Ingrediente:
Blat:
-8 oua
-8 linguri de apa rece
- 16 linguri de zahar
- 16 linguri de faina
- 1 praf de copt
-coaja rasa de lamaie
- esenta de vanilie
Crema:
- 400 gr smantana grasa
- 120 gr zahar pudra
- esenta vanilie
- 400 gr cirese
- 1 borcan de sirop de la dulceata de capsuni cu vin alb
Sirop:
-500 gr apa
- 12 linguri de zahar
-coaja rasa de lamaine
-esenta de vanilie
Decor:
- 400 gr frisca
- 400 gr cirese
- 1 plic si 1/2 gelatina rosie
Preparare:
Blat: Se freaca galbenusurile su zaharul, se adauga apa si se freaca/mixeaza bine in continuare, se adauga faina cu praful de copt nestins apoi albusurile batute spuma se incorporeaza ushor. Se lasa la cuptor pana trece testul scobitorii.
Crema: se bate smantana cu zaharul pudra si cu esenta e vanilie. Se da la frigider. De la cirese se scot samburii si se lasa la scurs.
Se face un sirop de zahar ars si se lasa la racit.
Se taie blatul in 3, se pune in forma in care a copt folie alimentara, se pune partea de sus a blatului pe fundul formei, se insiropeaza. Blatul insiropat se acopera cu sirop de dulceata de capsuni cu vin alb (cand am facut a 2-a oara dulceata, a iesit mai mult lichid si l-am pus intr-un borcan separa- m-am gandit sa il folosesc la acest tort). Peste acest sirop se pune jumatate din smantana batuta cu zahar si esenta vanilie si se acopera cu cirese. Se repeta operatiunea cu a 2-a felie de blat. Se acopera cu ultima felie de blat care se insiropeaza. Se da la frigider peste noapte
Se rastoarna pe o farfurie blatul dupa ce a stat cateva ore la frigider, se acopera cu frisca. Pe margine am dat cu forma zimtata. Am pus ciresele deasupra tortului si gelatina rosie am turnat-o incet astafel incat sa acopere ciresele dar sa se si scurga pe laterala. Daca nu vreti sa se scurga pe laterala puneti mai intai frisca in ce forma vreti de jur imprejurul cireselor (floricele etc). Eu am lasat sa se scurga si am mai dat la frigider sa se intareasca bine gelatina rosie, dupa care am scos si am ornat cu frisca de jur imprejurul cireselor.
Ingrediente pt blat:
blatul inainte de a fi bagat la cuptor
arata delicios, ultima felie e pt mine?
RăspundețiȘtergereLa multi ani, Andreei!
RăspundețiȘtergereArata tare apetisant tortul, cred ca i-a placut, nu-i asa?
Tare bine bine arata acest tort!!! Felicitari. Sigur a fost foarte gustos. La multi ani si nepoatei tale.
RăspundețiȘtergereVreau sa te intreb..cum ai facut modelul de pe lateral? Cu ceva instrument? Multumesc frumos de raspuns
frumos!si gustos,ma gandesc...
RăspundețiȘtergereArata foarte bine.La multi ani nepotelei sa creasca mare si frumoasa.
RăspundețiȘtergereHm, ce deliciu! Si arata foarte bine.
RăspundețiȘtergereSa-ti traiasca nepotica si sa fie sanatoasa.
Multumesc foarte mult... va pup.
RăspundețiȘtergereCccris... da, e pentru tien... desi nu ma pot compara la aspectul torturilor cu minunatiile tale... Te pup
Liana, da le-a placut foarte mult la toti cei care au mancat din el (uimitor- chiar si celor f pretentiosi)
Bianca, am o rigla zimtata pe margini, cu prima ocazie o pozez.
Geta, foarte gustos a fost, intr-adevar.
Nela ...multumesc
Cristina... multumesc
Va pup pe toate... o saptamana ushoara sa aveti...
Frumos tort ai facut arata foarte bine.La multi ani nepoatei tale si sa-i dea dumnezeu multa sanatate!o saptamana cu multe succese i-ti doresc!
RăspundețiȘtergereFelicitări!delicios si arătos!Te pup!
RăspundețiȘtergereun tort si aratos si banuiesc bun ! eu prefer torturile cu fructe .bravo !
RăspundețiȘtergereLa multi ani nepotelei,sa va traiasca.
RăspundețiȘtergereFoarte apetisant tortuletul,felicitari.
O zi frumoasa.
Wouuu! Arata grozav si parca-i simt si gustul...Felicitari!
RăspundețiȘtergereLa multi ani nepotelei! Foarte frumos tortul, ador combinatia fructe+frisca, felicitari.
RăspundețiȘtergereLa multi ani nepoatei tale si multa fericire, iar tie felicitari pentru asa un tort minunat si bun.
RăspundețiȘtergereUn pupic pentru Mihai si o saptamana faina.
Super tort...
RăspundețiȘtergereCe bine arata.....La multi ani nepoatei. Cred ca a fost un deliciu acest tort.
RăspundețiȘtergereMultumesc de urari pentru nepoata si de aprezieri pentru tort... SIgur il voi mai face pt ca e f bun!... Multumesc la toti pentru vizita.
RăspundețiȘtergere