"Caracterul fara inteligenta poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic"-Cicero

duminică, 20 martie 2011

Cozonac cu nuca si stafide (1)

In premiera si la prima incercare la noi in casa: ... COZONAC!!... Si culmea... chiar a iesit bun!... Pentru cine m-a mai cititi din cand in cand.. stie ca eu nu fac incercari de retete cu drojdie/ aluat dospit... Am vazut in copilarie multe persoane care faceau cozonac .. munceau toata ziua si apoi aruncau rezultatul... Mi-am zis ca eu voi face abia atunci cand voi avea masina de paine... deocamdata nu am...
Ei bine... dar daca mie mi-e frica... mai am in familie 2 barbati curajosi... care nu s-au speriat de un aluat dospit si au trecut la treaba: sotul a cautat reteta pe net si a preparat pas cu pas... iar baiatul meu a fost cu controlul calitatii (dupa cum se poate vedea si in poze)... Mie doar mi se cerea cate un sfat, din cand in cand...
Cozonacul e facut cu oua de tzara... si lapte de vaca de la dozator...
Deci... sursa retetei Cozonac cum face mama postata de Liviu Lica.
Dau cu copy reteta pe care a folosit-o sotul... cu specificatia ca lui i-a mai "cerut" coca faina... fata de reteta de baza:
Ca sa fac 2 cozonaci am nevoie de:
-1 kg de faina buna;
-5-6 oua, depinde cat de mari sunt + inca 2 pentru umplutura (nuca de la mijloc);
-300 gr zahar;
-coaja rasa de la o lamaie / 1 lingura de coaja de lamaie;
-un praf de sare (adica un varf mic de cutit);
-½ litru lapte;
-cat 2 nuci de drojdie;
-200-300 gr nuca pisata;
-1 lingura de cacao;
-9 linguri de ulei;
Si cam atat, dupa asta se impart ingredientele.
1.Drojdia. Peste drojdie, pun zahar (1 lingurita) si o frec bine, ca sa se lichefieze
2.Amestecul de ou, zahar si lapte. Pun intr-un castron ouale + zaharul si le bat bine impreuna cu praful de sare si zaharul vanilat si coaja de lamaie. Adaug si ¾ din lapte, cu restul de ¼ oparesc faina (vezi mai jos).
3.Oparesc faina si pregatesc maiaua. Iau 1 lingura de faina si o pun intr-un castron si o oparesc cu laptele pastrat (cam ¼ din cantitatea totala), pe care l-am dat in colocot. Las amestecul de faina si lapte sa se raceasca (sa fie caldut) si adaug peste si drojdia lichefiata.Rezulta maiua . Care trebuie sa creasca de 4 ori. Cand creste o dau in jos (o apas cu o lingura)Sfat: Laptele, cand oparim faina, il turnam tot odata, nu pe bucati.
4.Intre timp pregatesc formele. Ung forma cu ulei si pun pe margini si pe fund hartie pentru copt (pe vremuri ii zicea hartie pergament)
5.Fac aluatul si il framant. Peste faina pun amestecul de lapte zahar, oua si mirodenii plus maiaua. Il amestec bine si framant pana cand se omogenizeaza. Dupa care, pun coca la crescut, cu un servet curat peste, la un loc caldut.Sfat: Cand se dubleaza volumul cocii, consider ca a crescut destul
6.Pregatesc umplutura. Intre timp pregatesc umplutura: nuca si cacao din mijlicul cozonacului). Separ albusul de la 2 oua, pe care le bat bine, cu zahar. Cam 2 linguri de zahar sunt suficiente. Peste pun nuca rasnita (pisata) si cacao.Sfat: Galbenusul il pastez, ca sa ung cozonacul.
7.Pun umplutura in aluat si aluatul in forma. Dupa ce s-a dublat aluatul, il impart in 2, fiecare bucata o intind, cam de 1 cm grosime. O ung umplutura din albus de ou si nuca si cacao. Rulez aluatul si il pun in formele, pregatite dinainte. Ii las sa stea in forma, ca sa creasca. Trebuie sa se dubleze in forma.Inainte sa-l bag in cuptor, ung cozonacii cu galbenusul pastrat. La cuptor ii tin cam 45 de minute. Ca sa verific ca e gata, folosesc un betisor, sau o scobitoare. Nu trebuie sa se lipeasca nimic pe scobitoare, cand o infig in cozonac.Mama zice: Acum incepe sa fie frumos, incepe sa miroasa a cozonac.Atentie: Nu deschizi usa cuptorului in primele 15 minute! Cuptorul trebuie sa fie deja incalzit, cam la 170 de grade.Sfat: Poti sa-ti dai seama ca sunt gata si dupa greutate. Cand iei tava in mana trebuie sa simt ca e usoara.Sfat: Depinde mult de cuptor. Sa fii atent si daca arde sau nu cuptorul. Daca arde de sus, poti sa pui o folie de staniol deasupra, daca arde de jos, il pui mai sus.
8.Mancam
Sfaturile mamei (lui Liviu)

1.Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (mai ales oualesi faina, dar si celelate)
2. Cuptorul trebuie sa fie cald, cand bagam cozonacii. Cand te apuci de pregatit, sa dai drumul la cuptor. In jur de 170 de grade este bine


poze intermediare nu s-au facut... poate data viitoare. Aici doar drojdia frecata cu zahar:

Cum eu nu fac cozonac, am avut doar o tava de chec si am mai imprumutat alte 2 tot de chec... altfel nu am gasit. Din acest motiv din reteta pt 2 cozonaci, aici vedeti 3 bucati:


Fata de aceasta reteta, am zis ca data viitoare cand mai facem, punem mai mult umplutura si mai punem ceva zahar in aluat:

18 comentarii:

  1. Foarte frumosi ti-au iesit!
    Observ ca ai si o manuta de ajutor. Pupici lui Mihai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Criss... Pupam si noi pe Alex...

    RăspundețiȘtergere
  3. Oooo, ti-au iesit grozav de bine ! Deja simt miros de sarbatori !

    RăspundețiȘtergere
  4. ce bine ca ai baieti curajosi in casa,daca lor le-a iesit sunt sigura ca si tu ai putea incerca otice aluat cu drojdie,eu nu stiu ce ar insemna gatitul pt mine fara aluaturi:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sanda... multumesc!!
    Craita... pai stiu ce faci tu... si intotdeauna am vrut sa incerc si eu retetele tale... dar mi-a fost prea frica.. Acum ca am ajutor... timp imi mai trebuie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Super cozonac,vad ca ai avut si ajutor, bravo...

    RăspundețiȘtergere
  7. joli cake bien appétissant
    on voit que tu as de la main d'œuvre sur la photo
    à bientôt

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa inteleg cu tu te-ai ocupat de umplutura in timp ce baietii framantau aluatul, nu? Pupam manutele lui Mihai si felicitari sotului ;-)Super faini au iesit!

    RăspundețiȘtergere
  9. Un pupic mare lui Mihai.daca l-a controlat el, as manca cu ochii inchisi.
    Te pup si-ti doresc o saptamana usoara.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se pricep baietii tai...iar cozonacii arta super bine!

    o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  11. sa te mai plangi de barbatii din casa ,mama mia ce cozonaci crescuti si ce rumeni si fainuti is ,de nota 10, felicitari lor,ne-au intrecut pe noi femeile:-))))pupai din partea mea

    RăspundețiȘtergere
  12. Minunati.......ce frumos ti-au crescut si ce rumeni sunt.

    RăspundețiȘtergere
  13. oooo ce bine arata...
    anul asta voi incerac si eu sa fac cozonac
    cu tortul am reusit cit de cit si iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sant foarte frumosi cozonacii tai ,dar manauta
    aia e cea mai valoroasa !

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc foarte mult de aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
  16. Super arata,,,felicitari baietilor,dar si tie!!!pupp!!!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails