Sotul meu mi-a facut totusi munca de cercetare....mi-a gasit reteta care a zis el ca seamana cel mai mult dupa parerea lui... dar a mai salvat si niste filmulete de pe site-uri turcesti de cum se prepara... si am combinat ideile care ni s-au parut cele mai bune...
Reteta de baza e de pe blogul Andreei- multumesc Andreea pentru reteta si sfaturi!
Ingredinte:
2 pachete foi de placinta (adica in total 28 de foi)
230 g unt
300 g miez de nuca
2 linguri scortisoara
1 varf de cutit nucsoara
50 g zahar
pentru sirop:
300 ml apa plata
300 g zahar
5 linguri miere
1 jumatate de lamaie
Preparare:
Schimbarea majora pe care am facut-o la aceasta reteta este ca am facut siropul in timp ce baclavaua era la cuptor si am pus siropul fierbinte si nu rece (asa am vazut pe filmulete la cum fac turcii baclavaua).
Nucile au fost prajite sotul putin in cuptor si pisate in prosop cu sucitorul... Intr-un castron am pus nucile pisate si le-am amestecat cu scortisoara, nucusoara si 50 gr zahar.
Am topit untul si am pregatit foile. Aici mi-am amintit sfatul de la placinta dobrogeana de a pune peste foile ramase cu care nu lucrez un prosop umed si stors bine pentru a nu se usca si crapa...
Am uns o tava rotunda, cumparata special in acea zi pentru baclava cu unt si apoi am inceput sa asez in ea foile. Cu ajutorul unei pensulei de la Michelle am intins unt topit pe suprafata fiecarei foi de placinta.
Am intins astfel 10 foi de placinta (ele au constituit baza baclavalei, acesta este unul dintre secrete, sa aiba mai multe foi la baza) a urmat apoi primul strat de nuca macinata.
Apoi alte 6 foi unse cu unt.
Din nou nuca macinata.
Inca 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi.
Din nou nuca.
A urmat ultimul strat format din 4 foi unse cu unt, insistand cu mai mult unt pe ultima foaie, din nou un secret, bine de stiut, nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat! Am respectat sfaturile Andreei si le-am numarat cu f mare atentie sa fie 10 +6+6+4 cu nuca intre ele.
Baclavaua astfel formata am tinut-o la frigider pentru 40 de minute, apoi am taiat-o in patratele, untul topit ramas l-am turnat peste marginile taiate ale fiecarui patratel, in felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt.
Apoi am dat-o la cuptorul incins pentru 30 de minute, a capatat o culoare aurie tare placuta.
In acest timp am facut siropul Eu am facut siropul din cantitai duble... sa am de unde si sa nu raman fara- mai ales ca pe filmuletele turcesti am vazut la unele ca turnau siropul fierbinte in cantitate mare de se scurgea surplusul afara din tava)
Apa si zaharul le-am pus pe foc 20 de minute
Cand s-a format un sirop care a inceput sa se lege, am stors aceasta jumatate de lamaie si sucul obtinut l-am adaugat siropului
Am mai lasat sa fiarba inca 5 minute, apoi am oprit focul. Cand siropul s-a mai racit, am adaugat mierea.
Am turnat siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor...
Am dat afara pe balcon sa se raceasca. Dupa ce s-a racit am dat la frigider peste noapte.
Am ornat cu fistic pisat.
Am pus si intr-o tava de aluminiu sa vad daca seamana cu cea cumparata... Semana parca...
Paste Fericit!
RăspundețiȘtergere"...seamana parca"...? Draga mea, era sa jur ca este facuta chiar de turci! Arata ametitor de bine! Si ai facut-o si in tava rotunda, exact ca la ei! Deci ce sa-ti zic! Esti super tare! Felicitari!
RăspundețiȘtergereMMA... Sarbatori fericite si tie..
RăspundețiȘtergereAndreea... multumesc inca odata de reteta si de sfaturi!!..
Sarbatori luminate!
Paste fericit si va pup pe toti. Multumesc frumos pentru explicatiile amanuntite. Dupa cum ti-am scris si la mine pe blog, abia astept sa le pun in practica.
RăspundețiȘtergereFoarte buna,oricand,PASTE FERICIT
RăspundețiȘtergereYamy...cat de bine arata!!! Iti trebuie ceva rabdare nu gluma:))
RăspundețiȘtergerePaste fericit alaturi de cei dragi tie!!! Pupici
Super buna baclavaua.
RăspundețiȘtergerePaste fericit si pupici multi lui Mihai.
PASTE FERICIT,PLIN DE SANATATE SI BUCURII ALATURI DE CEI DRAGI!!!!!
RăspundețiȘtergerePaste fericit!
RăspundețiȘtergerePaste Fericit !!
RăspundețiȘtergerePaste fericit si delicios iti doresc!
RăspundețiȘtergereUn Paste fericit alaturi de cei dragi! " HRISTOS A INVIAT"
RăspundețiȘtergereSarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului sa reverse asupra voastra sanatate, belsug si bucurii!
RăspundețiȘtergereHRISTOS A INVIAT!
ah ce buna-i,paste fericit ,liniste sufleteasca si sanatate multa
RăspundețiȘtergereI-ti doresc PASTE FERICIT alaturi de cei dragi:) te pup:)
RăspundețiȘtergereFie ca Sarbatoarea Sfanta a Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos sa aduca in sufletele si casele noastre bucuria si lumina sperantei, pace, liniste si intelegere. Hristos a inviat! Sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergerePaste fericit! Sanatate multa, iubire si fericire!
RăspundețiȘtergereHristos a-nviat!
Iti doresc un Paste fericit si plin de Lumina !!!
RăspundețiȘtergereHristos a inviat! Iti doresc tie si familiei sa fiti sanatosi si sa va bucurari de tot cei frumos in jurul vostru.
RăspundețiȘtergereHRISTOS A INVIAT!PASTE FERICIT ALATURI DE CEI DRAGI!
RăspundețiȘtergere....minunat arata baclavaua!
Hristos a inviat!
RăspundețiȘtergereSarbatori Sfinte cu belsug si bucurie!
Ce bunatate!
Arata super!
RăspundețiȘtergereUna dintre prajiturile mele preferate..mi-ai facut o pofta!
Hristos a Inviat!
Superba baclavaua ta! Arata atat de bi(u)na!!! Merci de vizita si scuze ca urarile mele de Paste vin mai tarziu, caci noi am facut Pastele in deplasare, asa ca am luat totul la pachet. Hristos a inviat! Domnul sa va lumineze si sa va dea putere si sanatate! Iti doresc o primavara frumoasa cu multe bunatati pe masa! Pupicei de primavara!
RăspundețiȘtergereExquisito dulce ,con bastante elaboración ,una maravilla,pentru culinare,excelente trabajo,cariños y abrazos.
RăspundețiȘtergereTrebuie probata reteta!
RăspundețiȘtergereInsa,din pacate, nu voi putea sa mananc mai mult de o felie, nu am voie sa mananc nuca,desi de Paste nu am putut sa o ocolesc.
Doamne arata atat de bine,este explicata minunat incat nu se poate sa nu o incerc imediat ce am putin timp.Te tin la curent cu bunatatea.Felicitari pentru tot ce faci minunat aici...
RăspundețiȘtergereNumai bunatati, super...
RăspundețiȘtergereDe foarte mult timp mi-am propus sa incerc si eu sa fac..pana una alta ti-am votat reteta si iti doresc multa bafta!!! Te pup!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Dana!
Ștergerevot 165...bafta la concurs...iar despre baclava ce pot sa zic decat ca e prajitura mea prefetara. Retetele mele inscrise in concurs prajitura negresa si aripioare picante
RăspundețiȘtergereMultumesc Naty..
Ștergere