"Caracterul fara inteligenta poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic"-Cicero

vineri, 15 aprilie 2011

Cozonac cu nuca si stafide (2)

Pentru ca se apropie Pastele.. se incearca retete de cozonaci pana o gasim pe cea mai buna dintre cele mai bune la care sa ne oprim... adica sotul... pt ca asa cum am zis, painea, cozonacii si clatitele sunt domeniul lui...

De data aceasta a incercat o reteta a Gabrielei Cara si ne-au placut foarte mult, mai mult decat prima reteta.. care si aceea a fost buna... dar asa cum am zis... cautam reteta cea mai buna dintre cele mai bune... pana ajungem la o reteta care sa dea niste cozonaci pe gustul nostru.. pentru ca se stie... fiecare cu gusturile lui!!!...

Cozonacul este ceva foarte pretentios... care nu se face in graba si necesita multa atentie.. orice deviere de la reteta.. sau lasat prea mult sa creasca.. sau prea putin ... inseamna esec la rezultatul final...

La reteta Gabrielei Cara sotul a mai facut f putine modificari si am folosit alta umplutura... pentru ca e reteta Gabrielei Cara am sa o copii aici exact cum a explicat ea operatiunile... Eu am fotografiat finalul... atat am gasit seara cand am venit de la servici... pentru cei care sunt in cautare de retete de cozonaci si nu stiu pe care sa o incerce din multitudinea de retete... Va zic ca e f bun si pufos....


Ingredinetele din reteta ei sunt pentru 2 cozonaci:

INGREDIENTE ALUAT:

- 1kg faina (folosesc DOBROGEA pentru cozonac)

- 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK)

- 250g zahar

- 500ml lapte de 3,5% grasime - uneori mai adaug inca doua-trei linguri,daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale (aici sotul a pus mai putin lapte -400ml)

- 200g grasime, ulei si unt topit

- 5 galbenusuri

- 1 lingurita rasa de sare

- arome

- coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust

INGREDIENTE UMPLUTURA (aici noi preferam umplutura cu nuca si stafide)

- 3 albusuri

- 3 linguri de zahar

-100 gr stafide

- 200 gr nuca macinata

- 2 linguri cacao

si cum noua ne place cu muuulta crema, dupa parerea noastra ar fi mers ingredinetele de mai sus proportional pt 5 albusuri....

PREPARARE:

- intr-un castron mai mare se cerne restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa

-se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia

- MAIAUA, din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte

- se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"

- galbenusurile le freaca cu sare, coaja de lamaie si portocala

- se adauga maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate foarte bine

- se amesteca cu mana si se incepe sa se framante usurel, ajutandu-va de grasimea care trebuie sa fie calduta

- pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in grasime, nu se toarna in aluat, pana ce se incorporeaza toata

-se framanta foarte bine, vreme de 30 minute (" impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara,il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece")

Modelare:

- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci

Se intind cele doua parti de aluat ca foi se acupera cu crema si apoi se ruleaza.

Preparare crema:

Albusurile se bat spuma cu zaharul si se incorporeaza in ele restul ingredinetelor de umplutura (daca vreti, lasati la umflat stafidele in esenta de rom minim 15 min.. dar sotului meu nu ii plac inmuiate in rom... mie da...)

Dupa ce au fost rulate cu crema, se pun in tavi si se mai lasa la crescut cam 30 min 9depinde ce tavi aveti... la noi nu au mers laste 40 min ca avem tavi mici de chec...

Se ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte

Se coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute. (la noi nu e cu temperatura... deci am mers pe varianta incercati cu scobitoarea pana sunt facuti... depinde si de cuptor)


13 comentarii:

  1. vai ce bine arata,parca simt mirosul cozonacilor in casa cand ma uit la ai tai,o duminica placuta

    RăspundețiȘtergere
  2. Parca simt mirosul cozonacului... :)
    E buna faina Dobrogea? Ieri am luat si eu o punga pentru prima oara si ma gandeam sa o folosesc si la prajituri...dar eu stiu? Ce poti sa-mi zici, e ok?

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos de vizita si aprecieri..
    Eu nu prea foloseam faina dobrogea.. dar se comporta foarte bine si asta... deci o poti folosi cu incredere..
    Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. arata asa bine ca mi-a venit pofta sa fac cozonaci,o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  5. Deja se simte in aer mirosul sarbatorilor Pascale.
    O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc frumos Ina... Medi... sunteti voi niste dragute... Va pup si numai bine!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai e putin pana la Paste, abia astept sa simt mirosul de cozonac... mmmm:)

    RăspundețiȘtergere
  8. este cozonacul care imi place mie.....cu nuca si stafide!Cam aceeasi reteta folosesc si eu!
    O duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte frumos ti-a iesit ! un premiu de Paste te asteapta la mine pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  10. Danutza, Janet, Pansy... multumesc de aprecieri!!...
    Pansy, multumesc de premiu... si pentru faptul ca te-ai gandit la mine!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu ai mentionat cat trebuie lasati la crescut, dupa ce ii framanti 30 de minute. Zici direct ca " iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci"

    RăspundețiȘtergere
  12. Tava pentru copt, e tava aceea mare, pentru cozonac normal, sau mai mica, cum e cea de chec?

    RăspundețiȘtergere
  13. foarte buna reteta,am facuto de mai multe ori si mi-a iesit de fiecare data,felicitari

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails