"Caracterul fara inteligenta poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic"-Cicero

joi, 9 februarie 2012

Patratele cu ciocolata

Am incercat tot din revista Click pofta buna aceasta reteta... Nu mi-a iesit precum in revista (m-as fi mirat sa iasa). Daca a mai vazut-o cineva si si-a propus sa o faca, poate va avea grija daca vrea sa o incerce.
Ce mi-a atras atentia de la inceput a fost reteta de lapte condensat din prajitura: eu, care mai facusem de multe ori lapte condensat, mi-am dat seama ca sunt cantitati duble decat aveam eu la o portie din care iesea cam 400 gr lapte condensat, deci nu avea cum sa iasa ca in poza din revista, cu crema atat de subtire. In plus, crema fiind o crema f fina, dar nu f consistenta, nu poate sa suporte o glazura doar din ciocolata simpla topita, care e tare).
Gustul e f bun (desi prea dulce pentru unii) si s-a mancat, dar nu a fost ce se voia sa iasa...
Poate cine vrea sa incerce, va tine cont de cantitatile corectate.
Ingrente pt blat:
-250 gr faina
- 50 gr zahar
- 125 gr unt
Ingrediente pt caramel:
- 120 gr unt
- 100 gr zahar
- 1 lingua miere
Ingrediente pentru lapte condensat din revista (sau AICI reteta mea de lapte condensat):
- 250 gr lapte praf
- 250 gr zahar
- 50 gr unt
- 300 ml apa
(sau si mai simplu- o cutie de lapte condensat)
Pt. glazura:
- 250 gr ciocolata
Preparare:
Blat: Se amesteca faina cu zaharul, se adauga untul, amestecand in continuare pana se obtine un aluat obogen (eu am mixat untul spuma si cu zahar si apoi am adaugat faiana).
Se intinde aluatul intr-o tava dreptunghiulara (a mea a fost de 24/34 cm) tapetata cu hartie de copt., apoi se introduce in cuptorul preincalzit pt cca 25 min (iese baltul ca un fel de biscuite- mai jos la poze mai multe amanunte despre mod de preparare blat)
Intre timp se prepara laptele condensat (sau mai bine daca aveti cutie de lapte condensat cumparata, s-a rezolvat), amestecand in blender apa clocotita (cu restul ingredientelor) cca. 2-3 min. Se fierb cca 2 min pana se obtine un lapte gros.
Modul de preparare la retata mea (fara blender) AICI
Separat se pun intr-o craticioara ingredientele pt caramel si se fierb, amestecand continu (eu am caramelizat zaharul apoi am adaugat restul ingredientelor si le-am lasat sa fiarba), pana se obtine un sos gros. Se amesteca cu laptele condensat si se toarna peste blatul din tava, racit. Se lasa sa se intareasca.
Se topeste ciocolata la baie de abur, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se intinde peste stratul de caramel (nu stiu cum vine asta in reteta, cand mai sus scria ca se amesteca caramelul cu laptele condensat). Prajitura se lasa la rece cateva ore sa se intareasca, dupa care se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama f subtire si bine ascutita.
Deci asta a fost reteta din revista ( cu unele comentarii in paranteza- ale mele).

Ingrediente:
Blatul: l-am intins in tava pe hartia de copt, dar oricat l-am presat sa il intind uniform si pe o suprafata cat mai mare, nu am reusit sa acopar decat putin mai mult decat 3 sferturi de tava (repet 24/34 are tava mea). Atunci mi-a venit ideea sa scot hartia pe masa si sa intind cu un sucitor. Am resusit sa fiu sigura ca e ceva uniform si sa intind blatul mai mult. Am pus apoi hartia cu tot cu blatul intins in tava, si am vazut ca resusisem sa acopar toata suprafata tavii.

Cand am scos blatul de la cuptor, am facut greseala sa ridic un colt de hartie de copt sa ma uit dedesubt daca s-a rumenit bine, si s-a crapat, dar nu a fost o problema. Mai jos, in continuare, 2 poze cu caramelul firbant si apoi gata luat de pe foc. Alaturi, laptele condensat, facut cu cantitatile din revista.
Amestecand laptele condensat cu caramelul, nu prea mi-a placut ce a iesit, drept urmare am bagat mixerul in crema obtinuta si am mixat bine.. A iesit o crema spumoasa pe care am tintins-o pe blat si am dat la frigider. Dupa cateva ore, am turnat si glazura. (eu va recomand glazura de ciocolata topita in frisca lichida pe foc- 75 ml frisca lichida la 200 gr ciocolata, ca sa puteti taia)
Asa arata prajitura ccand am taiat-o in doua de la jumatate. Crema e destul de groasa, iar la taiat bucati mai mic, chiar si cu cutit cu lama calduta, glazura tot apasa pe crema, iesind pe laterale.
Dupa ce a iesit ceva crema pe laterale la taiere, am obtinut un patratel cu lapte, dar nu seamana cu ce trebuia sa fie... Poza din pagina de revista si patratelul meu alaturi.
Si patratelul singurel... Deci: cu o singura portie de lapte condensat si glazura de ciocolata topita cu frisca, va iesi minunat.

15 comentarii:

  1. ba mie mi se pare ca seamana,sigur au fost bune patratelele tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Craita!... Abia astept sa mai incerc vreo reteta de a ta!!

      Ștergere
  2. si mie mi-a atras atentia reteta si o am in plan...ador retetele din revista asta si le fac mai pe toate desi de cele mai multe ori nu ies ca in revista :((...

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca e delicioasa, si mi eimi pare ca seamana bine bine, te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos ti-a iesit prajiotura!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu fac des din revista asta , fiind abonata la ea mere ma tenteaza diverse retete din revista.
    Dar stiu, stiu ca nu toate retetele sunt bune.
    Eu una iti multumesc pt. atentionare,e de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Si eu fac ... MAi toate retetele facute din aceasta revista mi-au iesit f bune!... E prima data cad gasesc neconcordante.

      Ștergere
  6. Am patit-o si eu de mai multe ori cu retetele din reviste, dar nu ma pot abtine sa nu le incerc.Si vorba ta, data viitoare corectez cantitatile dupa capul meu.
    Oricum arata tare bine si apetisant.
    Pupici lui Mihai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Micule!... Il pup.. si il pup toata ziua!.. SI noi te pupam!

      Ștergere
  7. ce bine arata si gustul cred ca-i nemaipomenit

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu modific din start ce mi se pare in neregula ca sa pot da vina pe mine si sa-mi fie mai usor:)Cred ca a fost buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata foarte bine si la gust cred ca a fost delicioasa !

    RăspundețiȘtergere
  10. cred ca e mai buna a ta. mie imi plac si cantitatile si nu cred ca trebuia mai putina crema

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails